
Kosmetyki naturalne też zawierają konserwanty?
Tak, są one niezbędne do utrzymania trwałości i czystości produktu. Zapobiegają rozwojowi szkodliwych bakterii, grzybów i pleśni. Szkodliwych zarówno dla produktu, ale i dla Twojej skóry. Ważne jest to, aby zastosowany konserwant był konserwantem spożywczym, zaakceptowane przez organizacje certyfikujące produkty ekologiczne i naturalne.
Substancje konserwujące są niezbędnymi składnikami kosmetyków. Konserwanty
są dodawane do preparatów kosmetycznych w celu przedłużenia ich trwałości. Wśród oferowanych
kosmetykach na rynku kosmetycznym posiadają one długie terminy ważności, co przyczynia się
do stosowania przez producentów bezpiecznych środków konserwujących. Stosowane konserwanty
mają działanie przeciwdrobnoustrojowe tzn, hamują aktywność bakterii, pleśni czy grzybów
co może wpływać na zmiany zapachu kosmetyków, wygląd, konsystencję itp. Konserwanty
w kosmetykach zapobiegają również powstawaniu produktów przemiany materii mikroorganizmów,
które mogą przyczynić się do powstawania podrażnień skóry i błon śluzowych. Występowanie
konserwantów są szczególnie wskazane w kosmetykach zawierających wodę i składniki
organiczne, które są bardziej podatne na wpływ mikroorganizmów. Mechanizm działania środków
konserwujących związany jest najczęściej z denaturacją białek drobnoustrojowych bądź inaktywacją
ich układów enzymatycznych.
Substancje konserwujące stosowane w kosmetykach muszą spełniać wiele wymagań. Do tych
wymagań zaliczamy m.in.:
• muszą być bezpieczne – nietoksyczne;
• dobrze tolerowane;
• nie powinny wchłaniać się przez skórę i błony śluzowe;
• muszą być efektywne przy niskich stężeniach (zmniejsza się wówczas niebezpieczeństwo
wystąpienia działań niepożądanych);
• powinny wykazywać aktywność wobec możliwie szerokiego spektrum mikroorganizmów
(bakterie Gram -dodatnie, Gram -ujemne, grzyby) nie zakłócając jednocześnie naturalnej
flory bakteryjnej egzystującej saprofitycznie na powierzchni skóry;
• powinny być dobrze rozpuszczalne w wodzie, ponieważ istotne jest, aby konserwanty były
obecne w fazie wodnej oraz na granicy faz woda/olej;
• powinny być stabilne w szerokim zakresie temperatur oraz pH;
• ważne jest uwzględnienie możliwości interakcji między konserwantami, a innymi
składnikami preparatu;
• wskazane jest również aby konserwanty były bezbarwne i bezzapachowe.
Naturalne konserwanty dopuszczone do stosowania, posiadające certyfikat ECOcert
Stwierdzono, że olejki eteryczne pozyskiwane ze źródeł naturalnych, oprócz właściwości
zapachowych, często mają również właściwości przeciwdrobnoustrojowe, substancje te najczęściej
pozyskiwane są w procesie destylacji z parą wodną, Do tej grupy zaliczamy:
• olejek manuka – jest pozyskiwany z liści zimozielonego krzewu, występującego w Nowej
Zelandii. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz
hamujące w stosunku do bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych.
• olejek kanuka – rośliny z których pozyskuje się olejek kanuka występuje w Australii i Nowej
Zelandii. Olejek ten ma zastosowanie m.in. w leczeniu stanów zapalnych skóry, chorób
bakteryjnych i grzybiczych, jest skuteczny wobec pleśni, natomiast wobec drożdży jest
nieafektywny.
• olejek z drzewa herbacianego – pozyskuje się go z drzewa rosnącego w Australii. Już przed
wiekami rdzenni mieszkańcy tego kontynentu używali tej rośliny do leczenia ran. Olejek z
drzewa herbacianego wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i
przeciwwirusowe. Jest stosowany jako naturalny konserwant w preparatach kosmetycznych.
• olejek cynamonowy – pozyskuje się go z kory i liści cynamonowca cejlońskiego. Produkt
ten ma silne właściwości antymikrobowe i antyseptyczne, jest stosowany m.in. w farmacji
przy przeziębieniach i infekcjach wirusowych gardła.
• olejek goździkowy - pąki kwiatów goździkowca korzennego są surowcem do otrzymywania
olejku goździkowego. Substancja ta ma właściwości antymikrobowe i dezynfekujące w
stosunku do wielu drobnoustrojów chorobotwórczych. Skład olejków goździkowych zależy
od pochodzenia roślin i stopnia dojrzałości pąków. Aktualnie znanych jest około 100
składników tego olejku.
Pamiętajcie kosmetyki zawierające naturalne konserwanty również mogą podrażniać skórę lub wywoływać reakcje alergiczne. Jeśli masz skórę skłonną do alergii lub wrażliwą wykonaj próbę uczuleniową.
Żródła:
1.Deska M., Girek T., Herman B. Środki konserwujące w preparatach kosmetycznych i
bezpieczeństwo ich stosowania. Technika, Informatyka, Inżnieria Bezpieczeństwa. Prace
naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie 2016, 4; 87-108.
2. Bojarowicz H., Fronczak P., Krysiński J. Czy kosmetyki mogą nie zawierać konserwantów?
Hygiea Public Health 2018, 53(2): 124-131.
3. Bojarowicz H., Wojciehowska H, Gocki J. Substancje konserwujące stosowane w
kosmetykach oraz ich działania niepożądane. Problemy Higieny Epidemiologiczne 2008,
89(1): 30-33
4. http:bartoscosmetics.com
Tak, są one niezbędne do utrzymania trwałości i czystości produktu. Zapobiegają rozwojowi szkodliwych bakterii, grzybów i pleśni. Szkodliwych zarówno dla produktu, ale i dla Twojej skóry. Ważne jest to, aby zastosowany konserwant był konserwantem spożywczym, zaakceptowane przez organizacje certyfikujące produkty ekologiczne i naturalne.
Substancje konserwujące są niezbędnymi składnikami kosmetyków. Konserwanty
są dodawane do preparatów kosmetycznych w celu przedłużenia ich trwałości. Wśród oferowanych
kosmetykach na rynku kosmetycznym posiadają one długie terminy ważności, co przyczynia się
do stosowania przez producentów bezpiecznych środków konserwujących. Stosowane konserwanty
mają działanie przeciwdrobnoustrojowe tzn, hamują aktywność bakterii, pleśni czy grzybów
co może wpływać na zmiany zapachu kosmetyków, wygląd, konsystencję itp. Konserwanty
w kosmetykach zapobiegają również powstawaniu produktów przemiany materii mikroorganizmów,
które mogą przyczynić się do powstawania podrażnień skóry i błon śluzowych. Występowanie
konserwantów są szczególnie wskazane w kosmetykach zawierających wodę i składniki
organiczne, które są bardziej podatne na wpływ mikroorganizmów. Mechanizm działania środków
konserwujących związany jest najczęściej z denaturacją białek drobnoustrojowych bądź inaktywacją
ich układów enzymatycznych.
Substancje konserwujące stosowane w kosmetykach muszą spełniać wiele wymagań. Do tych
wymagań zaliczamy m.in.:
• muszą być bezpieczne – nietoksyczne;
• dobrze tolerowane;
• nie powinny wchłaniać się przez skórę i błony śluzowe;
• muszą być efektywne przy niskich stężeniach (zmniejsza się wówczas niebezpieczeństwo
wystąpienia działań niepożądanych);
• powinny wykazywać aktywność wobec możliwie szerokiego spektrum mikroorganizmów
(bakterie Gram -dodatnie, Gram -ujemne, grzyby) nie zakłócając jednocześnie naturalnej
flory bakteryjnej egzystującej saprofitycznie na powierzchni skóry;
• powinny być dobrze rozpuszczalne w wodzie, ponieważ istotne jest, aby konserwanty były
obecne w fazie wodnej oraz na granicy faz woda/olej;
• powinny być stabilne w szerokim zakresie temperatur oraz pH;
• ważne jest uwzględnienie możliwości interakcji między konserwantami, a innymi
składnikami preparatu;
• wskazane jest również aby konserwanty były bezbarwne i bezzapachowe.
Naturalne konserwanty dopuszczone do stosowania, posiadające certyfikat ECOcert
- Sodium benzoate – substancja polecana przez instytucje certyfikujące do konserwowania kosmetyków naturalnych i ekologicznych. Benzoesan sodu występuje naturalnie w: jabłkach, śliwkach, żurawinie, cynamonie, herbacie, jagodach, borówkach, goździkach, grzybach. Przetwory np. z borówek nie wymagają przez to stosowania konserwantów.
- Potassium sorbate – substancje polecane przez instytucje certyfikujące do konserwowania kosmetyków naturalnych i ekologicznych. Sorbinian potasu naturalnie występującego w owocach europejskiej jarzębiny (Sorbus aucuparia), od której wywodzi się nazwa kwasu.
- Citric aicid – kwas cytrynowy występuje naturalnie w owocach cytrusowych, a także w w kiwi, truskawkach, czarnych i czerwonych porzeczkach, jagodach, malinach, borówkach czy warzywach. Pozyskiwany jest naturalnie oraz syntetycznie. Szeroko stosowany w kosmetyce jako środek wspomagający działanie innych składników aktywnych.
- Benzyl alcohol i salicylic acid – to substancje konserwujące zabezpieczające przed rozwojem niekorzystnych drobnoustrojów. Dopuszczone do stosowania w kosmetykach naturalnych. Naturalnym źródłem kwasu salicylowego są owoce i warzywa, z których jagody zawierają go najwięcej. Dość duże ilości kwasu salicylowego znajdują się również w niektórych ziołach i przyprawach. Jego źródłem jest także kora wierzby, a także z liście słodkiej brzozy, winogron, oraz innych roślin.
- Sorbic acid – kwas sorbowy, to substancja konserwująca, zabezpiecza przed rozwojem niekorzystnych drobnoustrojów. Dopuszczony do stosowania w kosmetykach naturalnych, występuje w owocach europejskiej jarzębiny.
- Dehydroaceti acid – kwas dehydrooctowy jest dopuszczony przez instytucje certyfikujące do stosowania w kosmetykach naturalnych.
Stwierdzono, że olejki eteryczne pozyskiwane ze źródeł naturalnych, oprócz właściwości
zapachowych, często mają również właściwości przeciwdrobnoustrojowe, substancje te najczęściej
pozyskiwane są w procesie destylacji z parą wodną, Do tej grupy zaliczamy:
• olejek manuka – jest pozyskiwany z liści zimozielonego krzewu, występującego w Nowej
Zelandii. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz
hamujące w stosunku do bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych.
• olejek kanuka – rośliny z których pozyskuje się olejek kanuka występuje w Australii i Nowej
Zelandii. Olejek ten ma zastosowanie m.in. w leczeniu stanów zapalnych skóry, chorób
bakteryjnych i grzybiczych, jest skuteczny wobec pleśni, natomiast wobec drożdży jest
nieafektywny.
• olejek z drzewa herbacianego – pozyskuje się go z drzewa rosnącego w Australii. Już przed
wiekami rdzenni mieszkańcy tego kontynentu używali tej rośliny do leczenia ran. Olejek z
drzewa herbacianego wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i
przeciwwirusowe. Jest stosowany jako naturalny konserwant w preparatach kosmetycznych.
• olejek cynamonowy – pozyskuje się go z kory i liści cynamonowca cejlońskiego. Produkt
ten ma silne właściwości antymikrobowe i antyseptyczne, jest stosowany m.in. w farmacji
przy przeziębieniach i infekcjach wirusowych gardła.
• olejek goździkowy - pąki kwiatów goździkowca korzennego są surowcem do otrzymywania
olejku goździkowego. Substancja ta ma właściwości antymikrobowe i dezynfekujące w
stosunku do wielu drobnoustrojów chorobotwórczych. Skład olejków goździkowych zależy
od pochodzenia roślin i stopnia dojrzałości pąków. Aktualnie znanych jest około 100
składników tego olejku.
Pamiętajcie kosmetyki zawierające naturalne konserwanty również mogą podrażniać skórę lub wywoływać reakcje alergiczne. Jeśli masz skórę skłonną do alergii lub wrażliwą wykonaj próbę uczuleniową.
Żródła:
1.Deska M., Girek T., Herman B. Środki konserwujące w preparatach kosmetycznych i
bezpieczeństwo ich stosowania. Technika, Informatyka, Inżnieria Bezpieczeństwa. Prace
naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie 2016, 4; 87-108.
2. Bojarowicz H., Fronczak P., Krysiński J. Czy kosmetyki mogą nie zawierać konserwantów?
Hygiea Public Health 2018, 53(2): 124-131.
3. Bojarowicz H., Wojciehowska H, Gocki J. Substancje konserwujące stosowane w
kosmetykach oraz ich działania niepożądane. Problemy Higieny Epidemiologiczne 2008,
89(1): 30-33
4. http:bartoscosmetics.com